accu opladen

Accu Opladen…

Ik ben weer, na even te zijn weggeweest, helemaal terug `online` en er is een wereld voor me opengegaan…
Niet alleen zakelijk, via mijn outlook adres, doch ook via mijn speciaal daartoe aangemaakt MSN hotmail adres, waardoor ik hele gesprekken kan voeren met, zoals dat dan heet: ‘mijn favoriete personen’. Dat die zich tot op dit moment slechts beperken tot dochter en oudste kleindochter is verder niet interessant. Ongetwijfeld dienen zich nog wel anderen aan. Tezijnertijd…
Ik ben druk doende mij te abonneren op allerlei gratis (NB) nieuwsbrieven welke variëren van de nieuwsbrief van de basisschool van de jongste kleindochter tot die van `The Bebop Shop` in de UK en onderwijl schrijf ik dan ook nog mijn columns en aanverwante artikelen. En dat allemaal tussen het tekenen en schilderen door.
Overdag even languit op de bank is er niet of nauwelijks nog bij. Terwijl ik met dit alles bezig ben is daar als constante factor mijn favoriete online radio zender: AccuRadio.com , en dat maakt alles een stuk prettiger.
AccuRadio zit vol muziek. In stereo. Wat voor muziek dan ook, maar vanzelf kies ik voor  `all that jazz…`. Wat moet ik anders. Alleen al voor jazz zijn er zo’n veertig of vijftig sub-channels waaruit ik kan kiezen. `Piano Jazz`, `Saxophone Jazz`, `Decade the Fifties`, you name it, maar ik kies voor west coast onder het hoofd: `West and Cool`. Alles wat er gedraaid wordt, wordt ook nog eens keurig met naam en toenaam vermeld: titels, artiesten, labels…The wòrks…
Ik kan meteen aan een inhaalslag beginnen. Ik weet nu al dat ik mijn verzameling zal moeten gaan uitbreiden met tenminste drie nog niet in mijn bezit zijnde cd’s. `The Misty Miss Christy`is de eerste, hoewel ik die al lang had moeten hebben natuurlijk.
Onder het label `Chiaroscuro`vind ik Gerry Mulligan’s album: `Idol Gossip`waarop een van mijn meest favoriete nummers –van Mulligan dan bedoel ik- `Out Back o’ the Barn`. Ditzelfde nummer heb ik van hem nog ergens op een cassettebandje staan.
Een radio uitzending uit 1982 om precies te zijn, met opnames van het North Sea Jazz Festival uit datzelfde jaar. Een big band van Mulligan met –in elk geval voor wat dit stuk betreft- als absolute topsolist, altsaxofonist Art Keller. En nooit eerder was het zó goed. Wat er zich niet allemaal achter zo’n schuur kan afspelen…
Hetgeen dan automatisch leidt tot cd nummer drie en degene die op dit moment op de eerste plaats mijn hebzucht opwekt: `Music to Change Her Mind`van het orkest van Jackie Gleason, met trompetsolo’s van Bobby Hackett. Vreselijk softe bagger, nú, anno 2010, maar zó mooi en zó nostalgisch…
Halverwege de jaren vijftig –ja vorige eeuw- was dit soort muziek vrijwel dagelijks te beluisteren, rond etenstijd en soms ook s-nachts, via `The American Forces Network in Germany`: AFN Frankfurt. (met Amerikaans accent graag…) `There’s Music in the Air`heette het programma vol dromerige sfeermuziek. En keer op keer was daar dan, zoals dat steevast werd aangekondigd: `the Jackie Gleason styling of…`en dan kwam de titel van de een of andere, overigens nog altijd prachtige, maar inmiddels wel overrijpe, evergreen. `You and the Night and the Music`en ook: `Dancing in the Dark`zijn daar goede voorbeelden van, om er maar een paar te noemen. Ergens in mijn kast heb ik nog wel zo’n oude 25 cm lp van hem. Ik moet wel even kwijt dat mij ontgaat wat dit met west coast jazz, of überhaupt met jazz te maken heeft. Misschien héél even omdat Bobby Hackett hier de soli blaast, maar dat kan ik me eigenlijk niet voorstelllen. Dat zou net zo iets zijn als die ene opname van het klarinetconcert van Mozart (KV 622) tot jazz verheffen, omdat Benny Goodman daar toevallig als solist wordt opgevoerd.
Weten die gasten in New York veel. Je staat toch al versteld van wat ze tegenwoordig allemaal onder de noemer jazz aan de man proberen te brengen.
Kijk maar naar het verwaterde North Sea Jazz Festival.
Een beetje jazzliefhebber wil daar nog niet dood gevonden worden zelfs. En nu al helemaal niet meer, want wat moet je nou in godsnaam in Rotterdam.
Voor de echte jazzverslaafden onder u, vierentwintig uur per dag online: Accu Radio